Friday, August 4, 2017

8 Tip Penting dan Persediaan Sebelum Terbang Ke Jepun




Ini adalah itinerary ke Tokyo, Jepun selama 6 hari 5 malam. Trip kali ini adalah tertumpu kepada kawasan bandar Tokyo, Kawaguchiko dan Chureito Pagoda, iaitu salah satu kawasan yang famous untuk melihat pemandangan Mt. Fuji dari atas bukit. Trip ini adalah trip musim sejuk (winter season) iaitu pada January 2017 yang lepas.

Untuk pengetahuan semua, trip ke Tokyo ini adalah trip yang kedua saya selepas trip pada musim sejuk tahun lepas iaitu Januari 2016. Time ni saya dapat merasai pengalaman bandar Tokyo dilimpahi salji tebal, keadaan yang sangat jarang-jarang sekali berlaku di Tokyo. Untuk pengetahuan semua, pada musim sejuk di Tokyo, adalah sangat mustahil untuk salji turun, kalau ada pun, mungkin hanya sekali dalam setahun pada awal tahun. Kepada pembaca yang nak recap trip saya yg lepas, boleh baca melalui pautan link ini.


Itinerari Travel 5 Hari Cara Bajet Di Tokyo Dengan Kos Asas RM350

https://www.thevocket.com/itinerari-travel-di-tokyo-selama-5-hari/



Trip ini adalah dari 20 Januari 2017 – 25 Januari 2017.


Sebelum merancang segala aktiviti mahupun merangka jadual perjalanan dan tempat-tempat yang ingin ditujui, adalah penting untuk memastikan persiapan telah dilakukan dengan sebaiknya dan dengan teliti. Antara perkara-perkara penting yang perlu diambil kira sebelum merancang sesuatu trip adalah seperti berikut :






1) MENEMPAH TIKET PENERBANGAN PERGI DAN BALIK.


Sudah pastinya ini adalah perkara yang paling penting sekali, menempah tiket penerbangan pergi balik ke Tokyo, memastikan bajet anda, airlines dan juga airport yang akan di tujui.


Untuk trip kali ini, saya menaiki penerbangan terus dari AirAsia X, dan mendarat di lapangan terbang antarabangsa Haneda, Tokyo.


Tempahan awal dibuat iaitu kira-kira 3 bulan sebelum penerbangan, iaitu pada 18 Oktober 2016.




Harga untuk 2 pax adalah RM1950.16 termasuk harga 30KG baggage untuk seorang pergi dan balik. Harga baggage memang hanya check untuk seorang sahaja, so dah dapat jimat dekat sini, kongsi-kongsi checked baggage. Untuk harga return KUL – HND seorang pax hanya RM975.08. Tempahan dibuat boleh dikatakan di saat-saat akhir juga, iaitu kira-kira 3 bulan sebelum penerbangan, so harga return tiket seorang ini boleh dikatakan tidaklah terlalu mahal, dan juga tidak terlalu murah.



2) MENEMPAH TEMPAT PENGINAPAN


Adalah penting untuk mendapatkan dahulu tarikh penerbangan anda, dan selepas itu barulah boleh fikir tentang tarikh penginapan, di mana nak menginap, dan berapa malam nak menginap?. Banyak faktor yang saya kaji sebelum memilih tempat penginapan, antaranya mesti dekat dengan station train, murah dan juga mempunyai kelengkapan seperti Microwave, sebab senang nak panaskan lauk Brahim..hihi





Untuk trip kali ini, saya stay di kawasan Sugamo setelah mengambil kira pelbagai faktor, antaranya dekat dengan station train dan murah. Di sini saya hanya stay 4 malam sahaja bermula pada 21 Januari 2017 check-in, dan check-out pada 25 Januari 2017. Sebenarnya, pada 20 Januari 2017, setibanya di Airport Haneda, iaitu pada 10:30 PM, selepas mengambil kira atas faktor masa, kami bercadang hanya bermalam sahaja di airport sementara menunggu keesokan paginya apabila perkhidmatan train mula beroperasi.


Total 4 malam untuk 2 pax adalah RM622, iaitu hanya RM311 untuk seorang, atau hanya RM77.75 sahaja untuk satu malam, seorang.


Untuk tempahan sebarang bilik penginapan di dalam atau luar negara, saya mengesyorkan untuk menempah dari laman web https://www.hotelscombined.com atau App HotelCombined, iaitu perkhidmatan menempah bilik penginapan dibawah satu website, yang akan membandingkan harga yang terbaik diantara website-website lain.



3) MUSIM DAN CUACA TEMPAT YANG INGIN DILAWATI


Ini adalah perkara yang paling penting juga untuk kita kaji, Jepun adalah negara beriklim 4 musim, pastikan musim yang ingin dilawati dan membuat persediaan rapi sebelum berangkat kesana. Dari awal lagi memang saya nak repeat trip winter, tak sabar rasanya nak tngok Mt. Fuji dengan snowcap nya secara lebih dekat. Musim sejuk di Jepun khususnya di Tokyo, bermula pada awal December sehingga February. Untuk check musim-musim lain, boleh klik sini https://www.japanspecialist.co.uk/travel-tips/weather-seasons/

Suhu disekitar bandar Tokyo adalah bawah 10°C , dan pada waktu malam boleh mencapai sehingga 0°C. Tak lupa juga, periksa suhu-suhu kawasan lain yang ingin dilawati. Untuk trip kali ini, saya ke kaki gunung Mt. Fuji, iaitu Kawaguchiko. Suhu disekitar kawasan ini adalah -1°C kebawah. Bersiap siaga lah dengan sejuknya, walaupun dah pakai tebal-tebal sekalipun, sejuknya menusuk ketulang, dan diingatkan, kawasan station Kawaguchiko adalah station keretapi lama, alat pemanas pun old school ya, so tak terasa pun panasnya.

Macam biasa, untuk persediaan dari segi pakaian, pakai lah long john, heattech shirt, baju sejuk, better beli jea di Uniqlo Malaysia sebab harga Uniqlo di Jepun sedikit mahal ya, dan kalau tak kedekut, beli lah set baju dan long john di Universal Traveller, harga sepasang memang mahal dalam RM300-400, tapi berbaloi untuk suhu sejuk bawah 10°C ni, jangan jadi macam saya, dah la tak tahan sejuk, kedekut nk beli baju mahal, setakat beli dekat Uniqlo, smpai sana menggigil..ahahaha.


Untuk tip jimat, dapatkan baju-baju winter bundle yang berkualiti tinggi dari bundle Sasuke Premium Bundel Outlet : http://sasukepremiumoutlet.my


Saya selalu check cuaca dan suhu sesuatu kawasan di website ni, http://www.accuweather.com/en/jp/tokyo/226396/month/226396?monyr=1/01/2017


Untuk ramalan cuaca dan suhu yg lebih tepat, check dalam masa 3 hari sebelum bertolak kesana. Dan perlu diingatkan, pada musim sejuk, waktu siangnya pendek, bandar Tokyo sudah mulai gelap pada jam 5 petang.


4) SENARAIKAN TEMPAT-TEMPAT YANG INGIN DILAWATI.


Untuk next tips, sudah pastinya adalah senarai-senarai tempat yang ingin dilawati. Sebenarnya, ada a few place yang saya dah pergi masa first trip 2016, tetapi saya akan repeat untuk revisit kembali tempat tersebut untuk trip 2017. Bukan apa, rasa macam tak puas, dan nak pergi melawat lagi dan lagi. Hanya orang yang dah pernah ke Jepun sahaja mungkin merasai benda ini..hihi..Antara tempat-tempat pilihan saya untuk trip kali ini adalah :


· Yokohama
· Shibuya ( Re-visit, favorite spot yang mesti pergi walau dan pernah pergi)
· Akihabara ( Gila tak re-visit, rambang mata kat sini, kali ni shooping lebih sikit..hehe )
· Harajuku ( Takashita Street, dulu tak sempat pergi sebab ke Meiji Jingumae, berhadapan Takashita Street)
· Shinjuku (Kawasan dai sangat-sanagt besar, disini lah station bas nak ke Kawaguchiko)
· Kawaguchiko
· Chureito Pagoda
· Daiba ( Re-visit, last time tak sempat visit Gundam Statue, kali ni ambil peluang lawat Gundam Statue sebab dirobohkan pada March yang lepas)
· Asakusa
· Tokyo Metropolitan Government Building


So ini adalah senarai-senarai tempat yang saya lawati untuk 6 hari trip saya kesana.



5) TRANSPORT DAN PASS


Adalah sangat penting untuk merangka perjalanan anda dengan teliti supaya setiap perjalanan anda di Tokyo tidak over budget dan tak buang masa. Train, bas dan juga berjalan kaki adalah pengerak utama semasa disana. Disaat ini, setiap lokasi yang ditujui, harga tiket train dan juga masa perjalanan ke sesuatu tempat adalah perkara yang PALING penting sekali. Rujukan utama yang saya buat adalah melalui website


· http://www.hyperdia.com


Website ini sangat penting kerana setiap station yang ingin ditujui, dipaparkan syarikat train, masa perjalanan, dan juga harga tiket. Ini lah rujukan utama dalam merangka sesuatu perjalanan.


Selepas memastikan cara ke sesuatu tempat yang ingin ditujui, dan perbandingan harga terendah dipastikan, pilihan yang dibuat samada memilih JR Pass ataupun Tokyo Subway Pass..? Jika dilihat dari segi tempat-tempat yang ingin saya tujui, kawasan-kawasan itu berdekatan dengan station train Tokyo Metro, malah, kawasan penginapan saya juga, iaitu Sugamo dapat di akses dengan Tokyo Metro.


Selepas mengambil kira budget dan sebagainya, pilihan terbaik dan murah untuk dipilih ialah dengan Tokyo Metro Pass. Untuk maklumat mengenai pass itu, boleh klik sini


· http://www.tokyometro.jp/en/ticket/value/travel/index.html


Option yang ditawarkan adalah 24-hour, 48-hour dan 72-hour ticket. Saya memilih untuk membeli 48-hour ticket X 2 pcs, iaitu untuk kegunaan selama 4 hari. Apa yang bagusnya tentang ticket ini adalah, kegunaanya limited dan masa 48 jam dikira bermula dari trip pertama anda. Once ticket disentuh di mesin gate, tarikh dan masa expired tiket terus dipaparkan dibelakang tiket anda.


Untuk trip kali ini juga, saya membuat reservation tiket bas untuk ke Kawaguchiko Station, pilihan ini dibuat kerana harganya yang lagi murah dari menaiki train. Jika anda pemegang pass JR Pass, and boleh terus kesana dengan menggunakan pass tersebut. Reservation boleh dibuat melalui website yang disediakan tanpa sebarang charge dikenakan, bas bertolak dari station bas Shinjuku, dan waktu perjalanan bas itu sangat-sangat lah on time. Reservation boleh dibuat melalui website ini



· https://www.highwaybus.com/gp/inbound/index?lang=EN



Harga return seorang adalah ¥3500 ( ¥1750 one way ). Masa perjalanan adalah selama 1 jam 45 minit.








Sila printkan maklumat yg dihantar melalui email, bawa maklumat tu ke kaunter bas, dan baru lah membuat pembayaran di kaunter tersebut. Mudah sekali.


6) MERANGKA JADUAL PERJALANAN LENGKAP


Sebelum ini anda mungkin hanya merangka draft jadual perjalanan anda. Ada orang memang suka gamble semasa trip, tapi bagi saya, lebih selamat kalau dapat merangka jadual perjalanan sepanjang anda berada disana secara lebih lengkap.
























Diatas adalah contoh itinerary lengkap yang saya buat untuk trip saya dan ini adalah dokumen yang paling penting untuk dijadikan rujukan sepanjang berada disana.



7) TRAVEL INSURANCE


Perlu saya tekan kan disini, kemana sahaja destinasi kita ke luar negara, ambil lah travel insurance, ini adalah ‘nyawa’ anda jika berlakunya perkara yang tidak diingini, travel insurance pilihan saya adalah dari AIG Malaysia, selepas membuat perbandingan diantara syarikat-syarikat insurance yang lain, ternyata AIG adalah lebih berbaloi dari segi claim dan sebagainya.


· https://www.aig.my/personal/travel/travel-insurance







Saya memilih pakej premium, harga yang dipaparkan adalah untuk dua orang iaitu RM179.60, untuk seorang hanya RM89.90 untuk perlindungan selama 7 hari di Jepun, perlindungan insurance ini dikira disaat kapal terbang anda berlepas, sehinggalah disaat penerbangan anda mendarat, dalam kes ini, penerbangan saya mendarat di KLIA pada hari ke-tujuh,iaitu pada 26 Januari 2017.




8) PERSEDIAAN-PERSEDIAAN LAIN


· Pastikan passport anda valid dan tarikh tamat tempoh tidak kurang dari 6 bulan semasa tarikh perjalanan anda.


· Simpan number embassy dan daftarkan diri anda melalui website ini https://ekonsular.kln.gov.my/en/ bagi memaklumkan kedatangan anda.


· Persediaan dari segi makanan yang ingin dibawa, saya mengesyorkan makanan pack segera dari BRAHIM, hanya perlu panaskan guna microwave, dan saya juga membawa bekalan makanan seperti serunding dan juga sambal bilis.


· Scan passport dan juga IC anda, then email kan untuk simpanan jika berlakunya kecemasan yang tidak diingini.



· Tukar duit Yen, pilihan saya adalah di money changer MidValley, harga yang berpatutan. Tukaran semasa pada waktu itu adalah ¥1000 = rm38.40.



· Pastikan juga anda bersiap sedia dari segi fizikal dan mental, kerana sepanjang anda berada disana, jalan kaki adalah peneman anda setiap masa. Get ready awal-awal.



· Sort dan kategorikan perbelanjaan anda, sejenis tabiat selepas mengambil kira segala jenis kos dan perbenlajaan, saya akan kategorikan perbelanjaan dan asingkan untuk keperluan seperti transport, perbelanjaan dan tidak lupa juga asingkan sekali duit emergency.






Itu adalah antara point-point penting dalam membuat persediaan sebelum memulakan perjalanan. 

Sunday, July 30, 2017

(Part 2) - Itinerary ke Tokyo, Kawaguchiko & Chureito Pagoda, Mt Fuji selama 6 hari 5 malam



Ini adalah sambungan dari part 1 yang lepas. Kepada yang belum baca part 1, silakan ke link ini :
PART 1 : http://nasrulz.blogspot.my/2017/07/part-1-itinerary-ke-tokyo-kawaguchiko.html





DAY 4 ( 23 JANUARI 2017)



· Shinjuku
· Kawaguchiko
· Chureito Pagoda, Mt. Fuji.

Untuk hari ke-4 ni, memang dah dikhaskan satu hari suntuk untuk ke Kawaguchiko, bas pagi bertolak pada jam 7:15 AM, memang on-time ya bas ni, tetap-tepat baru dia bergerak. Disebabkan sehari sebelum tu dah survey kawasan Shinjuku, dah tahu kedudukan station basnya, so setibanya di Shinjuku, takde lah rasa terpinga-pinga sangat. Bukan apa, dah la bas bertolak awal pagi, takut sesat dan takut tertinggal bas, so sebab itu lah sehari sebelum itu ke Shinjuku dahulu untuk survey. Manakala bas dari station Kawaguchiko bertolak pada jam 5:10PM ke Shinjuku.

Tujuan utama ke Kawaguchiko adalah untuk ke Chureito Pagoda, iaitu salah satu tempat yang paling famous di Jepun berlatar belakangkan pemandangan Mt. Fuji. Chureito Pagoda ni terletak di atas bukit, so untuk naik keatas, perlu panjat dalam 400 anak tangga. Makesure bawa bekalan air and stamina dah get ready. Station train paling dekat untuk ke Chureito Pagoda adalah Station Shimoyoshida. Ambil perhatian ya, Tokyo Metro Pass tidak boleh digunakan disini, tetapi jika anda pemegang JR Line pass, ia valid digunakan disini. So tiket individual diperlukan disini.


-------------------------------------------------------------------------------------------------

Shinjuku – Kawaguchiko Station (Bas)                                                       ¥1750
Kawaguchiko Station – Shimoyoshida Station                                              ¥300
Shimoyoshida Station – Kawaguchiko Station                                              ¥300
Kawaguchiko Station – Shinjuku (Bas)                                                        ¥1750
Shinjuku – Sugamo (Tokyo Metro Pass)_2nd Pass                                         N/A

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Total Transport Per Person                                                                            ¥4100
------------------------------------------------------------------------------------------------



Awal-awal pagi lagi dah sampai Station bas Shinjuku, bas bertolak tepat jam 7:15 AM.




Bila kaunter dah buka, bawa keratin tempahan bas dari website tu, bagi kat person in cgarge tu, bayar harga tiket dan nanti dia akan bagi tiket yang macam ni.



Tunggu dekat platform yang di arahkan, maklumat-maklumat perjalanan bas juga ada dipaparkan di skrin setiap platform.



Perjalanan dari station Shinjuku ke Kawaguchiko Station mengambil masa dalam 1 jam 45 minit, jangan tidur, rugi nanti..enjoy the view, boleh dah nampak Mt. Fuji dari dalam bas.



Lagi view yang superb cantik sepanjang perjalanan dari Shinjuku ke Kawaguchiko.



Pemandangan dari dalam train semasa menuju ke Station Shimoyoshida. Ride dia slow jea dan view sepanjangan perjalanan sangat cantik.



Ini pula pemandangan Mt. Fuji dari dalam train semasa menuju ke station Shimoyoshida dari station Kawaguchiko.



Once dah sampai station Shimoyoshida, untuk ke Chureito Pagoda, kena berjalan lebih kurang dalam 40 minit macam tu. Thank kepada one of the RTJ group member yan share peta gambar ni.



Dalam pada masa berjalan kaki untuk ke Chureito Pagoda, anda akan di saljikan dengan pemandangan yang menarik.



Ini antara Torii Gate yang anda akan jumpa sebelum anda memanjat 400 anak tangga ke Chureito Pagoda.



Antara 400 anak tangga yang perlu anda panjat.



Ini antara pemandagan Mt. Fuji yang dapat anda lihat sepanjang memanjat anak tangga ke atas, penat lelah tak terasa apabil disajikan pemandangan yang superb ni.



Ini lah Chureito Pagoda dari pandangan hadapan.



Mesti anda pernah lihat kan gambar ni.? Ini lah gambar yang paling popular melambangkan negara jepun. Mt. Fuji dan Chureito Pagoda.



Jangan lepaskan peluang datang ke Chureito Pagoda.



Dah puas dekat atas bukit, dalam perjalanan turun ke station Shimoyoshida, anda di saljikan lagi dengan pemandangan yang menarik dengan hamparan sajli-salji yang memutih.


Ini lah rupa train gate di kawasan Shimoyoshida.



Hamparan karpet putih.



Dekat kawasan station Shimoyoshida ni, terdapat juga convenient store mcm Lawson.


Dalam perjalanan balik ke Station Kawaguchiko, naik pula train Thomas yang comel ni.



Platform-platform di Station Kawaguchiko.


Ini pemandangan Station Kawaguchiko berlatar belakangkan Mt. Fuji with snowcap.





DAY 5 ( 24 JANUARI 2017)



· Daiba
· Asakusa
· Shibuya
· Ikebukuro


Last trip tahun lepas memang ke Daiba, tapi tak pergi ke Gundam Statue, so kali ni memang plan nak ke Gundam Statue, memandangkan ia akan dirobohkan pada March 2017, sekarang memang dah totally dirobohkan, dan statue baru dalam pembinaan. Setibanya di Diver City, terasa lapar pula kan, terus google makanan halal yang terdapat disekitar situ, macam dah rezeki terpijak, terus jumpa satu kedai makanan Jepun, terletak di tingkat atas Diver City, berdekatan Daiso. Kedai ni mendapat pengiktirafan Halal dari Malaysia, so makan lah tanpa was-was. Makanan dia sangat sedap, portion banyak dan murah. Boleh baca review saya pasal restaurant ni pada post yang lepas.


· https://www.facebook.com/groups/265067703826977/permalink/397462810587465/


Memandangkan train ke Daiba tidak valid untuk Tokyo Metro Pass, so tiket individual perlu dibeli. Selepas ke Daiba, perjalanan diteruskan ke Asakusa, then ke Shibuya, ke Ikebukuro. Plan malam tu hanya santai-santai, mengikut kaki melangkah, dalam pada masa yang sama mencari kedai 3Coin, untuk membeli souvenir berupa Tote Bag Japan. Tak semua 3Coin ada jual beg ni, puas mencari sampai ke Ikebukuro, akhirnya kembali ke Shibuya, dan beg tu ada dijual di 3Coin situ. Yang tak tahu, 3Coin tu nama kedai, macam Daiso juga, tapi semua barang harganya ¥300.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Sugamo – Toyosu (Tokyo Metro Pass)                                                        N/A
Toyosu – Daiba (Yurikamome Line)                                                            ¥320
Daiba – Toyosu (Yurikamome Line)                                                            ¥320
Toyosu – Asakusa (Tokyo Metro Pass)                                                        N/A
Asakusa – Shibuya (Tokyo Metro Pass)                                                       N/A
Shibuya – Ikebukuro (Tokyo Metro Pass)                                                    N/A
Ikebukuro – Shibuya (Tokyo Metro Pass)                                                    N/A
Shibuya – Sugamo (Tokyo Metro Pass)                                                        N/A

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Total Transport Per Person                                                                            ¥640
-------------------------------------------------------------------------------------------------


Pemandangan Mt. Fuji dari dalam train Yurikamome Line menuju ke Daiba station.



Gundam Statue



Gundam Statue yang terletak bersebelahan Diver City Tokyo Plaza.



Raibow Bridge dan Liberty Statue di Odaiba.




Set Makanan di Sojibou, Diver City Tokyo Plaza.



Kepada peminat Pikataro, boleh dapatkan merchandize nya di Wego, Diver City, Tokyo Plaza.




Tokyo Skytree dari Asakusa



Asakusa



Shibuya Night View





DAY 6 ( 25 JANUARI 2017)



· Akihabara ( Pergi lagi sebab nak beli jam GShock)
· Tsukiji Market



Okey, ini hari terakhir, awal pagi lah dah siap-siap untuk check-out. Dah jadi kebiasaan, sebelum check-out guest house, mesti kemas bagi cantic-cantik dahulu sebelum keluar. Check-out sini pada jam 11:00 AM, tapi of course awal-awal dah keluar. The best thing is, setibanya di KL, dpt email dari host yang dia sangat happy sebab bilik sangat kemas katanya, macam takde orang duduk. Alhamdulillah, dalam masa yang sama dapat lah bagi persepsi yang bagus kepada host luar terhadap pengunjung Malaysia. Selepas check-out, terus ke station Daimon, dan hanya walking distance ke Hamamatsucho Station untuk simpan beg-beg di locker station ini. Kenapa Hamamatsucho station? Sebab dari sini, boleh terus ambil monorail ke airport Haneda. Saya ambil locker yang paling besar, berharga ¥700 . Selepas itu, baru lah perjalanan diteruskan ke Akihabara untuk shopping saat-saat akhir, akhirnya dapat juga beli jam GShock di Yodobashi. Kalau dah sampai sini, jangan lupa beli Pablo Mini original dari Japan. Then dari Akihabara, terus ke Tuskiji Market, kononnya nak shopping area-area situ lah, sebab murah, tapi malangnya kedai-kedai area situ dah tutup pada waktu petang. Padan muka sendiri, ni gamble plan sebenarnya.

End up singgah Starbuck dekat area-area station Daimon, beli souvenir Starbucks. Then terus berjalan ke station Hamamatsucho, ambil beg dan terus ke Airport Haneda. Memang kena sampai awal, risau apa-apa jadi, terlepas flight nangis tak berlagu. Alhamdullillah manage to sampai awal, dalam 8:30PM kaunter drop bag dah dibuka. Flight dari HND ke KUL bertolak pada jam 11:45 PM, dan tiba keesokkannya pada jam 6:30AM waktu Malaysia. Nak remind sikit ya, staff AirAsia Japan strict sikit pasal hand luggage ni, dia akan check beg sebelum masuk dalam flight, makesure hanya 2 bag sahaja dibawa masuk, kalau 3 dia tak bagi.



-------------------------------------------------------------------------------------------------

Sugamo – Daimon (Tokyo Metro Pass)                                                   N/A
Daimon – Akihabara (Tokyo Metro Pass)                                                N/A
Akihabara – Tsukiji Shijo (Tokyo Metro Pass)                                         N/A
Tsukiji – Daimon (Tokyo Metro Pass)                                                      N/A
Hamamatsucho – Haneda Aiport (Tokyo Monorail)                                ¥490

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Total Transport Per Person                                                                         ¥490
-------------------------------------------------------------------------------------------------


Sugamo Street, dapat tengok budak-budak sekolah tadika dibawa bersiar-siar ke Sugamo Street.



Pintu masuk utama ke Sugamo Street.



Locker simpanan beg di Hamamatsucho station.



G-Shock GB400, beli di Yodobashi-Akiba, Akihabara. Tourist dapat diskaun tax.



Pablo Mini Akihabara



Pelbagai jenis perisa ditawarkan di Pablo Mini Akihabara.



Pablo Mini Akihabara, tempat dia berdekatan dengan Station JR Akihabara.



Sebelum dapat beli, tak sah kalau tak beratur panjang.


Kat sini lah borong barang Starbuck, siap dapat tengok view Tokyo Tower dari sini.




Dalam penerbangan balik, order Nasi Dagang Air Asia X, satu set RM20.





Itu sahaja antara tentative itinerary saya sepanjang 6 hari berada di bumi Jepun. Negara yang penuh dengan kemajuan dan rakyat yang paling mesra sekali. Last tips dari saya, untuk menyemak harga penerbangan yang murah, boleh check melalui website

· https://www.skyscanner.com.my

Manakala untuk penginapan pula, saya mengesorkan HotelCombined melalui website mahupun Apps.

· Website https://www.hotelscombined.com
· iPhone/iPad : https://itunes.apple.com/us/app/hotelscombined-hotel-search/id378011496?mt=8
· Android : https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hotelscombined.mobile



PERBELANJAAN

Ini adalah perbelanjaan saya untuk seorang, selama 6 hari berada di Jepun, perbelanjaan ini termasuk transport, train dan bas, makan & minum, dan juga lain-lain seperti shopping. Tukaran pada masa itu ialah ¥1000 = RM38.40. Jika di jumlahkan ¥44,525 = RM1709.76.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Transport day 1 – day 6                                    :                                    ¥8,830
Makan Minum day 1 – day 6                           :                                    ¥10,976
Lain-lain (Shopping etc)                                  :                                    ¥24,719

----------------------------------------------------------------------------------------------------
TOTAL                                                                                                  ¥44,525
----------------------------------------------------------------------------------------------------





Jika total keseluruhan perbelanjaan
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ticket return AirAsiaX                                      :                                    RM975.08
Guest House 5D4N                                            :                                    RM311
Makan dalam flight return                                 :                                    RM40
Travel Insurance                                                :                                    RM89.90
Total ¥44,525                                                     :                                    RM1709.76

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
TOTAL                                                                                                  RM3125.74
----------------------------------------------------------------------------------------------------------





Kalau trip yang lepas, all in perbelanjaan saya termasuk ticket flight return, guest house dan perbelanjaan semasa disana baru RM1999 sahaja, tetapi untuk trip kali ini, expenses tu bertambah sikit sebab banyak transport ke Chureito Pagoda, shopping dan makan, plus duit ¥ perbelanjaan yang lepas semasa trip 2016 masih ada balance banyak, so saya guna untuk trip kali ini. Nak lagi jimat? Anda boleh kurangkan expenses untuk shopping tu.

Link untuk part 1 : PART 1 : http://nasrulz.blogspot.my/2017/07/part-1-itinerary-ke-tokyo-kawaguchiko.html

 
Google Analytics Alternative